maanantai 23. syyskuuta 2013

Mian vinkit isäntäperheen valitsemiseen!

Hei joo hurraa mikä otsikko! Ei mutta haluun tehdä nyt tällaisen oman näkökulman siitä että mitä kannattaa miettiä kun isäntäperhettä valitsee! Monet näistä asioista on varmaan ihan selviä monelle, mutta toivottavasti tulevat aupparit hyötyy tästä :) Mulla oli itsellä siis 16 matchiä ennenkuin päädyin tänne ja puhun nyt sitte oman kokemuksen mukaan. Tottakai pitää kans muistaa että mikään perhe ei ole täydellinen ja mun mielestä ei kannata etsiä sitä perhettä joka täyttää kaikki vaatimukset. Onnea niille jotka sen perheen löysi, mutta ei mun perheellä ollu kaikki niinkuin toivoin, mutta hyvä mulla on olla täällä siitä huolimatta!

Tätä on vaikeeta aloittaa koska tässä on niin monta sellaista tekijää jotka on tärkeitä, nää ei oo missään tietyssä järjestyksessä, mutta let's go, nyt tulee varmaan pitkää tekstiä!

1. Oma fiilis! Mun mielestä tää on kaikista tärkein, että minkälainen olo tulee siitä kun ekaa kertaa skypettelee perheen kanssa! Mulle tuli ainakin heti sellainen fiilis että "ei todellakaan" tai "tässä on potentiaalia!" Aina kannattaa skypetellä, koska perheen hakemuksessa ei välttämättä sanota kaikkea.

2. Lasten iät! Todella omakohtainen asia, riippuu siitä mistä on kokemusta ja mistä tykköö tottakai. Ite mietin aika paljon just tota ikää, ja mä ite halusin vähän vanhempaa lasta jotka osaa itse pukea ja syödä, koska heidän kanssaan voi keksiä kaikkea tekemistä.

3. Lasten määrä! Tääkin riippuu ihan itsestä, mutta mä ite halusin vaan 2 lasta ja tää mun perhe oli eka perhe jossa oli alle 3 lasta. Mulla on paljon au pair kavereita joilla on 3 lasta, ja en mä aio sanoa että se on helppoa, koska todellakin on enemmän työtä jos on kolme lasta. Ihan vaan vaikka jälkien siivoamisessa ja pyykkaamisessa. Tottakai rankkuus kans riippuu siitä että minkä ikäisiä lapset on, mutta kyllä uskallan sanoa että niillä joilla on kolme lasta on väsyneempiä iltaisin :D Mutta samalla tavalla kuin kolmen ja siitä enemmän lapsen kanssa on rankkaa, niin vaan yhden lapsen kanssa voi olla tylsää. Mulla on kaks kaveria täällä ja molemmat hoitaa yhtä pientä lasta, ja niiden mielestä päivät on tosi tylsiä, koska lapset on pieniä eikä niiden kanssa voi oikein tehdä mitään. Tääkin tosin riippuu tosta lapsen iästä. Mutta joo mä en itse todellakaan voisi kuvitella että mulla olis täällä vielä kolmas lapsi pyörimässä :D No ehkä jos kaveri olis 15v. niin homma vois toimia mutta muuten ei herraneaika sentään. Tietenkään ei kannata heti poissulkea perhettä jossa on paljon lapsia, voi olla että pidät huolta vaan osasta. Be open!

4. Työajat! Siis älä hyvä au pair ota perhettä missä pitää tehdä töitä viikonloppuna :D Au pairit elää viikonloppujen takia ja silloin suurimalla osalla au paireilla on vapaata joten silloin on aikaa tehdä jotain. Okei tottakai mäkin joudun välillä tekee töitä la-aamu (okei kerran tähän mennessä), mutta jos joka viikko joutuis niin HUHHU! Kantsii kans miettiä jos joudut tekee töitä myöhään illalla. Mä en itse menis sellaiseen perheeseen missä joutuisin esim. laittaa lapset nukkumaan joka arki-ilta. Illat on kans aikaa kun monet au pairit on vapaana ja ainakaan mä en kestäis jos joutuisin olemaan illat töissä ja en pystyis näkemään ketään koko viikkona! Tottakai jos sulla on päivät vapaana niin silloin voi tavata muita mutta ei se nyt kuitenkaan aina onnistu päivälläkään.

5. Osavaltio! Jep, kyllä mä tiedän että sinä tuleva Au Pair unelmoit New Yorkista, Floridasta ja Californiasta! Niinhän me kaikki au pairit tehdään :D En oo kuullu vielä kenestäkään joka ei ois unelmoinu noista kolmesta kun tänne hakee au pairiksi. Mutta ihan tosi, älä hae paikkaa, HAE PERHETTÄ. Eikä todellakaan kannata ajatella että "No jos pääsen Miamiin auppariksi niin otan ton huonon perhee, kunhan pääsen Miamiin." Sä tuut asumaan sen perheen luona 12 kuukautta ja se on aika pitkä aika jos asiat ei suju. Ole avoin eri osavaltioita kohtaan! En mä ajatellu että mä Virginiaan päätyisin, ei tää todellakaan ollu mikään kohde minne olisin ensisijaisesti halunnut, mutta voin ihan käsi sydämellä kertoa että kyllä mä pääsen täällä kokemaan sitä jenkkielämää varmasti ihan yhtähyvin kuin missään muuallakin. Loppujen lopuksi sulla tulee varmasti olemaan tosi hyvä vuosi, ihan sama minne päin Jenkkejä päädytkään.

6. Lähellä suurempaa kaupunkia! Tää menee nyt ehkä vähän kans tohon ylläolevaan kategoriaan, mutta ei kuitenkaan. Mä kyllä kattoisin vähän että ois joku isompi kaupunki lähettyvillä. Ihan vaan sen takia että isomman kaupungin lähellä on aina enemmän au paireita ja mahdollisuuksia tehdä asioita. Oon tosi tyytyväinen tähän northern Virginiaan kun se on niin lähellä DCtä. Ei tuu tylsiä viikonloppuja kun aina voi lähtee DChen kiertelemään ja kattelemaan uusia asioita (lol oon käynyt DCssä sen 4 kertaa xD). Että tää suurempi kaupunki vois olla sellainen mitä kannattaa ehkä miettiä. Mä en ite haluais olla missään maaseudulla mistä kestäis tunti ajaa lähimpään kaupunkiin.

7. Oma auto käytössä! Jos perhe ei asu keskellä New Yorkia tai vaikka Washington DCtä tai ylipäätään lähellä metroasemaa niin oma auto on kyllä tosi tärkeä. Mä en pääsis yhtään mihinkään ilman omaa autoa. Ja just että vaikka perheellä ja sulla on yhteinen auto niin kannattaa kysyä tosi tarkasti että miten paljon saat käyttää autoa jne. Koska ne aupparit joilla ei oo autoa on aina muiden au pairien varassa ja ei oo kivaa aina kysellä että "voiko joku hakea mua?". Tää oma auto oli mulle ainakin ihan ykkösjuttu. Sitte kannattaa tottakai just kattoa vähän että missä perhe asuu vaikka sulla ois oma auto. Koska voi olla että ne asuu metsässä ja sitten joudut maksaa kauheesti bensaa joka viikko koska joudut ajamaan niin paljon, eikä sekään oo kivaa.

8. Samat kiinnostuksen kohteet! Tää on mun mielestä vähän sellainen "nooh...." juttu. Ei mun mielestä välttämättä tarvii olla samoja kiinnostuksen kohteita just esim. lasten kanssa. Mun poika rakastaa baseballia ja eihän mulla oo mitään hajuu mistään baseballista. Ehkä se voi tuoda jotain keskusteluaiheita jos vaikka itse aupair on tanssija ja perheen lapset tanssii, mutta tää ei nyt mun mielestä oo niin välttämätön jos kemiat muuten kohtaa.

9. Perheen talo, au pairin huone jne. Kaikkihan unelmoi sellaisesta jättimätti jenkkitalosta. Mä en asu sellaisessa. Meidän talo on samankokoinen tai jopa pienempi kuin mun talo kotona, mutta ei se mua haittaa. Parit kaverit asuu sellaisissa mättitaloissa joten kyllä mä niitäkin pääsen näkemään. Joo, kyllähän sitä ehkä vähän kateellisena katsoo kun toisilla on niin upee huone ja uima-allas ja jacuzzi pihalla, mutta you know, that's life. Tää on vähän niinkuin osavaltion kanssa, älä valitse perhettä niiden ison talon ja uima-altaan perusteella! Jotenkin oon huomannut että ne jotka asuu isossa talossa, niillä perheillä on tottakai enemmän ja rahaa, ja niillä on enemmän rahaa just sen takia että ne tekee paljon töitä, mikä tarkoittanee sitä että Au Pairilla on enemmän työtä ja perheellä ei ehkä ole samalla tavalla aikaa olla kiinnostunut Au pairista koska se pieni vapaa-aika mitä niillä on menee lasten kanssa, joten valitettavasti yleensä au pair tuntee itsensä ulkopuoliseksi ja ei osaksi perhettä. Tää on nyt siis tosi yleistämistä, mutta tiedän itse about 5 tapausta missä au pair asuu isossa hienossa talossa, mutta tekee tosi paljon töitä koska vanhemmat on kiireisiä ja tuntee ittensä vaan työntekijänä. Tottakai tiedän kans paljon sellaisia au paireita joilla on tosi hyvä perhe vaikka se onkin rikas. Olipas onnekkaat kun löysivät perheen missä on oma kokki, siivooja ja perhe maksaa esim au pairin bensat. Onnea niille. Mutta mä oon törmäänyt näihin vähemmän mukaviin perheisiin :(

10. Yksinhuoltaja vanhemmat! Mulle tämä yh-äidin kanssa asuminen on ollut ihan huippua! En tunne itseäni koskaan  ulkopuoliseksi ja mulla on sellainen kaverillinen suhde mun hostmomiin! Ei oo kun yks ihminen kenen kanssa pitää tulla toimeen ja sopia asioita. Mutta mun lapset on isänsä luona 3 kertaa viikossa ja joka toinen viikonloppu, jos ne ei olis niin musta tuntuu että olis rankkaa. Mun hostmom olis ihan varmasti ihan loppu kokoajan ja mä tekisin paljon enemmän töitä. En mä ois uskonut että mä päädyn yh-äidin luokse asumaan, mutta ei tässä oo mitään valittamista. Kyllä mä ainakin suosittelen! Olkaa avoimia!

11. Au Paireja alueella! Kun mä training schoolilla seurasin minne aupparit menee niin kävi kyllä sääliksi niitä jotka lähti yksin jonnekkin esim. New Mexicoon missä on tyliin kolme aupparia tunnin ajomatkan päässä. New Yorkissa, Connecticutissa lähellä nyciä, Pennsylvaniassa lähellä Philadelphiaa, DCn ympärillä, Kalifornian San Fransiscossa, Massachusettsissä Bostonin ympärillä ja Washingtonin Seatlessa on eniten au paireita. Tykkään tosi paljon siitä että tässä ihan meidän vieressä asuu muita au paireita! Ne on tosi lähellä jos jotain sattuu! Tietysti pienimmissä paikoissa on se hyvä puoli että jos siellä on vaan ehkä se 3 muuta au pairia niin niiden kanssa tutustuu varmaan paremmin koska sulla ei sinänsä ole "valinnanvaraa". Tottakai varmaan USAn joka kolkasta löytyy aupaireita, nää on nyt alueita taas missä on enemmän aupaireita. Ja en tietenkään väitä että vaikka olisit aupparina New Mexicossa että sulla ei vois olla super vuosi, en todellakaan. Varmasti voi olla täydellinen vuosi vaikka ei niin paljon auppareita olisikaan.

12. Monesko aupairi! Oman mielipiteen mukaan on aina hyvä jos perheellä on ollut Au Paireita aikasemmin. Silloin perhe tietää miten homma toimii eikä ota niin paljon stressiä eri tilanteista. Mä oon ainakin tosi onnellinen että mua ennen on ollut 2 au pairia joten mun hostmom ei just ota mitään stressiä esim. siitä että milloin pesen vaatteet ja hoidan asiat. Samalla kans entisiltä au paireilta voi kysyä että minkälaista heidän työkuva on ja että onko ne viihtynyt perheessä jne. Uudet perheet ei siis välttämättä aina tiedä miten joissain tilanteissa pitäisi toimia. Tottakai samalla jos oot perheen eka au pair niin perhe voi olla maailman ihanin ja ottaa sut kunnon perheejäseneks ja sä tuut aina olemaan se eka ja erikoinen. En siis taaskaan sano että älä ota perhettä missä ei oo ollu aupparia, tää oli nyt vaan mun mielipide että on hyvä jos perheellä on ollut au pair :D Voin kans sanoa että kuulemma tokana au pairina on aina vaikeinta, koska lapset on just kiintynyt toiseen "ulkopuoliseen" ihmiseen ja sitten pitäis yhtäkkiä kiintyä seuraavaan.

13. Eläimet perheessä! Jos perheessä on eläimiä niin kannattaa todellakin kysyä paljonko joudut hoitamaan niitä. Aupparin työkuvaan ei kuulu koiran esim. ulkoiluttaminen mutta joissain perheissä au pair kuitenkin joutuu tekemään niin. Ei siinä mitään jos oot tosi koira rakas ja tykkäät ulkoilla koiran kanssa, mutta valitettavasti pari kaveria on joutunut istumaan koiravahtina koko viikonlopun yli kun perhe on matkoilla, ja ei oo kivaa kun ei voi lähteä minnekkään. Kysykää aiheesta hyvät ihmiset!

14. Travelmonth! Kannattaa kyllä lähteä au pairiksi niin että ehtii matkustaa travelmonthilla. Täällä on ihan mahdotonta nähdä kaikkia paikkoja vuoden aikana koska saat periaatteessa vain 2 viikkoa ja ei siinä ajassa pitkälle pötkitä. Tottakai kaikilla ei oo vaan mahdollista olla jenkeissä 13 kuukautta, mutta mä ite en halunnut yhtä perhettä just sen takia että en ois ehtinyt tehdä travelmonthia! Pakko kyllä matkustella ainakin jonnekkin:)

Mutta kaikista tärkeintä on kyllä mun mielestä se, että perheen kanssa klikkaa ja tunnet että "tää on mun perhe". Alussa jo sanoin että mikään perhe ei oo täydellinen, mutta jos siinä on suurin osa asioista hyvin, niin ei välttämättä kannata riskeerata olla ottamatta sitä perhettä, koska mulla ainakin tuntui siltä että perheet meni vaan "huonommaksi ja huonommaksi" mitä enemmän matchejä sain, nimimerkillä 16 matchiä. Onneks sieltä löytyi vielä tää mun pieni mukava kultakimpale :)


"Without an open-minded mind, you can never be a great success."

-Martha Stewart

Niinkuin tässä nyt näkyy, niin tässä on monta tekijää joita kannattaa miettiä! Ja siis tahdon vielä sanoa että nää on nyt mun omista kokemuksista ja mietteistä otettuja, ihan varmasti on au paireita joilla ei esim. ole omaa autoa tai vaikka hoitaa niitä kolmea lasta ja viihtyy ihan 100% perheissään!! Nää kaikki vinkit on aika ylesistämistä mutta asioita mitä kannattaa tosissaan miettiä. Jos kellään muulla au pairilla on erilaiset mielipiteet, kommentoi!! Jos on ihan mitä vaan muuta kysyttävää niin anna tulla! Pointsit niille jotka luki läpi:)

13 kommenttia:

 1. Hei kiitti sulle aivan superhyperälyttömän paljon!! Oon justiisa itekki lähössä auppariks ja mietinki tätä asiaa. Tosi tärkeitä juttuja ja kirjoitit ASIAA! KIITÄN!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että tästä on apua!!:) Muistan ittekki miettineeni että mitä ihmettä kannattaa miettiä kun sitä perhettä valitsee...

   Poista
 2. Komppaan Anoa! Tosi hyödyllinen postaus :)

  VastaaPoista
 3. Semmoinen kysymys, että miten sun vanhemmat oikein reagoi kun kerroit haluavasi lähteä aupairiks? Mä puhuin tästä ekaa kertaa äitylin kanssa eilen ja aika nyrpeenähän se siitä oli :D Haluaisi, että menen suoraan yliopistoon. Oon kyllä ilmottautunut jo aupair-infotilaisuuteen ja minähän oon menossa (!!!) aupairiks, että sori nyt vaan äiti :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No oli munkin vanhemmat sillai että "mee kouluun" ja äiti oli nyt vastaan tätä sen takia että olisin poissa kotoa niin pitkään :D Puolet isovanhemmista oli sillai että "jjoojoo mene ja opi elämästä" ja toinen puoli vähemmän innokas. Mutta loppujen lopuksi se on ihan oma päätös ja kyllä mun vanhemmat on ollu sitte tukena ja antanu motivaatiota silloin kun tää koko au pair homma on tuntunu haastelliselta. Tai just äiti on sillai että "ajattele mitä kaikkea saat kokea siellä yms". Mun mielestä mee oman pään mukaan, yliopistoon ehtii mennä koko loppuelämän! Ja se kun joku sanoo että "välivuotena laiskistuu" niin pyhpah, mä en jaksa odottaa kunnes pääsen taas kouluun ja koulunpenkille :D Jotenkin niin outoa kun en oo ollu koulussa sitte Helmikuun, joku asia puuttuu elämästä...! Tsemppiä, kyllä se mami ymmärtää, se ei halua vaan luopua susta :)

   Poista
 4. Paljon hyödyllistä asiaa, kiitos Mia! :)

  VastaaPoista
 5. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 6. Morjens Mia! Tack fö dihä infona, man fick en stor bild över hu livet e som au pair i jenkkina. :) Några allmänna frågor, hu har du tyckt överlag om att vara som au pair där? E de chill eller e de jätte jobbigt? O hu mycke före borde man typ anmäla sej o sådär, ja tänkte själv att ja sku kunna fara iväg tidigast i september om ja far så när borde ja börja göra någo åt saken? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heej Edda! :) Super att du tyckte dehä va helpfull (nuuu försvann svenska orde nånstan:DD). Men altså, överlag att vara som au pair. Ja ha faktiskt tänkt gö ett inlägg om dehär sen lite ännu närmare slute av mitt år, men ja kan nu ti dej säga såhär att vara som au pair e fö de mesta int nå jätte hejssan. Jag verkligen älskar mina pojkar ja tar hand om och vi kommer bra överrens, men ja måst nog säga att vara som au pair e nu lite sådär... Jag älskar min fritid och mina vänner här, men dehär själva jobbet och att bo på sin jobbplats e nog lite jobbigt. Jag har endå så att ja int har så mycke jobb så pådesette e mitt liv som au pair mycke chilligare än de flesta har de, men nu e de endå ganska jobbigt. Osen måst ja nog säga att 12 månader e ganska så skitlänge :DDD Elä liksom, ett år går ju nog snabbt, men nu e de kanske nog liiite fö länge att va som au pair.

   Men sen igen då jag ser på hur otroligt fina vänner jag fått, hur fina platser jag sett och alla upplevelser jag fått, så på desette e de otroligt fint att vara au pair. De e så bittersweet. Ja vet int alls någo om nå work and travel, men ifall ja sku va du sku ja också ta en titt på de alternativet och läsa om de :)

   Där e nu en honest opinion om att vara au pair :D
   Osen ifall du vill fa tidigast i september så kan du nog nu ren börja me hakemuksen o sånt. De tar endå ganska så länge. Ja börja typ ungefär exakt 6 månader före ja for, o de va helt okej.
   Ha de braaa :)

   Poista
 7. Tack helt massor fö infon :D kiva o få en ärli åsikt nångång, ja tycker alla baa hehkuttaa så mycke att jee de helt bäst o sådär :D får se vart ja far om ja far, australien sku också vara en möjlighet, där e de så vackert o varmt överallt :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :DDDDD Joo ja kan nog me handen på hjärta säga att de int e så underbart fint som många låter förstå... Men såklart e människona jätte olika o vissa tycker pårikit dehär e kiva, o vissa dagar tycker ja dehär e helt bäst o va au pair osen vissa undrar ja vaffö ja for hehe!
   Ja fundera också på Australien o e ibland lite sur över att ja int åkte dit, lönar sig helt säkert!!:)

   Poista
 8. Kiitos tästä postauksesta! Tässä juuri pohdin, onko tää yks perhe sopiva kun ne ehdotti että voisin tulla sinne päin:) Espanjaan olisi siis varmaan lähtö syksyllä!

  VastaaPoista